GK Quiz on Rivers of India, Questions and Answers

5/5 - (1 vote)

General Knowledge Question-Answers on Rivers of India. Let’s have a GK Quiz on Rivers of India.

Rivers play a vital role in our natural world. They supply drinking water for animals, birds, and people. Additionally, rivers are essential for generating electricity. Water is crucial for the survival of all living things, including humans, animals, and trees.

Add Your Heading Text Here

Rivers are not just bodies of water; they are lifelines, shaping the geography, culture, and economy of the regions they traverse.. Test your knowledge about the rivers of India with this engaging quiz!

Q1. Which of the following river originates as well as ends in the territory of India?
A. Brahmaputra
B. Indus
C. Chambal
D. Kosi

Show Answer

Answer: c
Explanation: Chambal river is the main tributary of the Yamuna River and rises in the Vindhya Range just south of Mhow, western Madhya Pradesh state. It flows from the north into the southeastern Rajasthan state. It originates as well as ends in the territory of India.

Q2. Which of the following river is known as Dakshina Ganga?
A. Krishna
B. Mahanadi
C. Cauvery
D. Godavari

Ans: D
Explanation: Godavari river is known as Dakshin Ganga and is a sacred river of central and southeastern India. Ganga of the South.

Q3. Krishna Raja Sagara Dam, located in Karnataka is built on which of the following river?
A. Krishna
B. Mahanadi
C. Cauvery
D. Godavari

Ans: C
Explanation: Krishna Raja Sagara Dam is located in Karnataka and is built on the river Cauvery.

Q4. Which of the following river is the home for freshwater dolphins?
A. Brahmaputra
B. Yamuna
C. Ganga
D. Sabarmati

Ans: C
Explanation: The Ganges river dolphin can only live in freshwater. Ganges River, Brahmaputra River, and their tributaries in India, Nepal, and Bangladesh are home to the Ganges River Dolphin, a freshwater dolphin species.

Q5. Indira Sagar Dam located in Madhya Pradesh is built on which of the following river?
A. Yamuna
B. Chambal
C. Narmada
D. Krishna

Ans: C
Explanation: Indira Sagar Dam is a multipurpose dam project at Madhya Pradesh in Central India. It is built on the Narmada river which flows from Central India to Western India.

Keyword

  • GK Questions and Answers on Rivers of India
  • River System of India
  • GK Quiz on Rivers of India

Q6. At which place does Alaknanda and Bhagirathi meet and take the name Ganga?
A. Devprayag
B. Allahabad
C. Haridwar
D. Rishikesh

Ans: A
Explanation: The Alaknanda and Bhagirathi rivers meet and take the name Ganga at Devprayag in the Uttarakhand state of India

Q7. Which of the following is the most abundant dissolved ion in the Ocean?
A. Chlorine
B. Bromine
C. Fluorine
D. Cadmium

Ans: A
Explanation: There are six abundant ions of seawater namely chloride(1.898%), sodium(1.056%), sulphate, magnesium(0.127%), calcium and potassium.

  • Chloride is followed by sodium which constitutes 1.08%, potassium 0.04%, and minute quantities of iodine
  • Chloride and sodium. Together, they make up around 85 percent of all dissolved ions in the ocean.

Q8. Which is the longest river in India?
A. Nile
B. Ganga
C. Indus
D. Brahmaputra

Ans: B
Explanation: Ganga is the longest river in India.

Q9. The river Indus flows through which of the following states in India?
A. Rajasthan
B. Punjab
C. Madhya Pradesh
D. Uttar Pradesh

Ans. B
Explanation: The Indus River flows through the following states in India: Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Punjab, Haryana, and Rajasthan.

  • The Indus River originates in Tibet, near Lake Mansarovar, and flows into the Arabian Sea. It is one of Asia’s longest rivers, with a total length of 3,180 kilometers.
  • The Indus River’s major tributaries include the Jhelum, Chenab, Ravi, Beas, and Sutlej.
  • ndus river flows through the regions of Baltistan and Gilgit (Pakistan).
  • The Indus River enters India through the Ladakh region at Demchok.

Q10. Which river is also known as the “Sorrow of Bihar” due to its frequent flooding?
A. Ganges
B.Brahmaputra
C.Mahanadi
D.Kosi

Ans: d 

Kosi is known as the “Sorrow of Bihar”, as it has caused widespread human suffering in the past many years due to flooding and very frequent changes in the course when it flows from Nepal to Bihar.

Q11. Which river is also known as the “Sorrow of Bengal” due to its frequent flooding?
A. Ganges
B. Brahmaputra
C. Damodar River
D. Kosi

Ans: c Damodar River

Q12. Which river in India crosses the Tropic of Cancer twice?

  1. Tapi River
  2. Jhelum river
  3. Krishna River
  4. Mahi River

Ans: (4)The Mahi River is the only river in India that crosses the Tropic of Cancer twice

Q13. Which river has the largest basin in India?
a.Narmada
b.Kaveri
c.Indus
d.Ganga

Ans: (d)

The Ganga river basin is the largest river basin in India, covering 26% of the country’s landmass

Q14. Surma River, also known as the Barak River, originates in the:
a) Manipur Hills
b) Mizo Hills
c) Patkai Boom Hills
d) Naga Hills

A

Q14: River Kabini is a tributary of the:
a) Krishna
b) Mahanadi
c) Godavari
d) Kaveri

Ans: d

Q15. Hirakud dam is built across the river
a) Betwa
b) Mahanadi
c) Krishna
d) Godavari

Ans B: The Hirakud Dam is built across the Mahanadi River in the state of Odisha, India

Q16. At the location of which city in Assam, the river Brahmaputra goes south bound breaking away from its westward course and enters into Bangladesh?
a) Bongaigaon
b) Tezpur
c) Dhubri
d) Barpeta

Ans: c

Q17: The Kaveri river rises in:
a) The Brahmagiri hills
b) The Trimbak hills
c) The Amarkantak plateau
d) Mahabaleshwar

Ans- a)

Q18. Which among the following is the longest river of Peninsular India?
a) Luni
b) Narmada
c) Krishna
d) Godavari

Ans- d

Q19. The Vedic Civilisation in India flourished along the river__________.
a) Tapi
b) Narmada
c) Saraswati
d) Godavari

Ans- c

Q20. In the context of rivers and their tributaries, which of the following pairs is correct?
a) Krishna – Manjra
b) Godavari – Kabini
c) Indus – Subansiri
d) Alaknanda – Pindar

Ans- d

Kewword: 

  • GK Quiz on Rivers of India, Questions and Answers
  • GK Quiz on Major River Systems in India
Sharing Is Caring:

Doctor to be 😇 sentimental heart and a skeptical mind. Feel free to ask me questions , I’d love to answer them if I can…cheers

Leave a Comment